Europides'e göre Minotaurus yarı boğa yarı insan görünümlü bir canavardı.
Philokhoros ise labirentte sadece hapishane olduğunu ve Giritlilerin bu söylentilerini kabul etmediğini yazar.
Aristoteles de benzer bir şekilde 14 gencin Giritlilere köle olarak verildiğini iddia eder.
Theseus'un Minotauros'u Yenmesi |
Köle iddiası daha mantıklı olsa da mitoloji mantık dinlemez ve Minotauros efsanesi daha eğlenceli geldiği için tarihe bu şekilde geçer.
Şimdi buraya kadar olan hadise Girit kralı Minos ile Attika kralı Aegeus arasında geçen bir çatışmanın sonuçlarını ilgilendiriyor. Asıl mitolojiye efsaneyi karıştıran olaylar bundan sonra başlıyor. Kral Aegas'ın sonraları efsane olacak oğlu Theseus bahsedilen 14 gencin kura ile çekilmesine ve halkın çaresizlik içinde evlatlarını teslim etmesine dayanamaz kurasız aday olur gidecek heyete. Aegasın ısrarları çare vermez ve 3. vergi teslim edilmek üzere yola çıkarılır. Fakat oğlunu çok seven Kral Aegas beyaz yelkenler verip geldiklerinde oğlu yaşıyorsa açmalarını söyler.
Sonrasında Giritte geçen olayların 2 adet versiyonu vardır Theseus için.
1. Versiyon : Theseus Minosun kızı Ariadne'ye aşık olur o da ona ipek iplik vererek labirente girmesini sağlar. Daha önce kuzeni Herakles gibi birçok canavarı alt eden Theseus Minotauros'u da yenerek iplik sayesinde labirentten yolunu bulur ve çıkar.
2.Versiyon : Ölen oğlu için yarışmalar düzenleyen Minos kazanan kişiye Attikadan gelen 14 genci köle olarak vermektedir. Minos'un başkomutanı Tauros her seferinde yarışmayı kazanmasının yanında kraliçe ile yasak ilişki içine girmesi yüzünden ciddi nefret ve kıskançlık kazanmıştır.. Theseus'un bu yarışmalarda rakibini yenerek Tauros'u öldürmesi Minos'u fazlasıyla memnun ettiği için genç kahramanı ve diğer gençleri serbest bırakarak geri gönderir. Minos'un Taurosu manasında kullanılması ve komutanın vahşi ve gaddar olması bahsedilen canavarın çıkış noktası olması muhtemeldir.
Tabii ki mitoloji mantık dinlemez en güzel ve en lezzetli hikayeyi tercih eder kayıtlarına alırken. Hangi versiyonu kabul edersek edelim Theseus sağ salim yola çıkmış ve Attikaya dönmüştür. Sevinç ve heyecanla beyaz yelkenleri açmayı unutan denizcilerin hatası krallarının ölümüne neden olur ve Kral Aegeus oğlunun ölüm acısına dayanamayıp kendisini uçurumlardan aşağı bırakır. Cesedinin düştüğü denize Aegeus(Ege) ismi verilirken arkada bıraktığı şehire oğlu Theseus tanrıça athena şerefine Athenais ismi verilir. Baba ve oğulun günümüze kadar değişmeyen isim hikayeleri en az 3000 yıldır geçerliliğini korumaktadır.